Danmarks Krebseavlerforening

Forside - Bestyrelse - Litteratur - Medlemskab - Generelt - Levevis - Opdræt - Vandkvalitet - Spørgsmål - Salg - Konsulenter - Kogebog

Kogebog

Der findes utallige opskrifter på at koge krebs, og i mange tilfælde bestræber man sig ved hjælp af mange krydderier, at ødelægge den fine aroma, som krebsen indeholder i sig selv. Denne fine aroma skal ikke overdøves - den skal fremhæves, så den bliver endnu finere.

Følgende opskrift på kogning af krebs naturel kan varmt anbefales, og blot man ikke går på akkord med omhuen, bliver man ikke skuffet. Krebs skal være levende, når de koges, hvad enten man kan lide det eller ej. Det er sikkert, at krebsene dør omgående, når de kommer i det kogende vand. Skulle der i et parti være en enkelt død imellem, bør den ubetinget smides væk. Krebsen indeholder nogle enzymer, som bevirker, at den meget hurtigt går i forrådnelse, og så kan den godt give maveonder. Hvis man skal holde et egentligt krebsegilde, bør man beregne 9-10 stk. pr. person.Drejer det sig blot om en forret, kan mindre gøre det. Krebsene bør have en pæn størrelse - ikke over 2o stk. pr. kg.

Tag en stor gryde - omkring 10 l. Fyld c. 8 l vand i den, og kom følgende i vandet:
2 dl. salt
2 spiseskefulde sukker
1 teskefuld hele sorte peberkorn
5-6 store dildskærme (vigtigt - og de må ikke være afblomstrede)

Få vandet til at bulderkoge, og kom så krebsene i hurtigt efter hinanden og få gryden i kog igen.
Kog dem i 4-5 minutter alt efter, hvor store de er og regnet fra det øjeblik, da vandet koger igen.
Sluk for gryden og lad krebsene stå og afkøle i lagen. Skal de bruges om aftenen, bør de koges tidligt på dagen. Det er meget vigtigt, at de står i lagen så længe som muligt, da det er i lagen, at den fine smag udvikles.
I 8 l. vand kan koges 25-30 krebs.

Det anbefales at spise dem nykogte. En krebs, som har været frosset, har tabt en væsentlig del af sin gode smag. Kødet bliver lidt sejgt, og krebsefedtet under rygskjoldet bliver gummiagtigt. De bør heller ikke sættes i køleskab, men bør holde rumtemperatur. Dog må de heller ikke være varme.

Hvis man vil have lidt dressing til, kan følgende opskrift anbefales:

til 10 personer:
2 æggeblommer
2 spiseskefulde købemayonaise (så risikerer man ikke, at det skiller)
samt lidt salt

Rør det godt og tilsæt lidt efter lidt:
6 dl. spiseolie
c. 1 dl. citronsaft
og rør til konsistensen er i orden.
Smag til med 100-125 gr. sukker og evt. mere citron.